Corona Diaries, Week 2: WC papír nélkül, avagy élet a londoni vesztegzárban

Boris Jonhson brit miniszterelnök múlt héten kért meg először mindenkit az országban, hogy picit próbáljunk viselkedni: lehetőleg kerüljük a nagy összejöveteleket, ne álljunk túl közel egymáshoz a boltban (“social distancing”) és dolgozzunk otthonról, ha tehetjük. Még a Premier League-et is felfüggesztették pár hétre, ami a legtöbb britnek nagyobb érvágás volt, mint maga a vírus okozta káosz. Persze a miniszterelnököt közben sokan kritizálták, többek között azért, mert nem utasította a nemzetet az otthonmaradásra már múlt héten, jobbára csak javasolta, hogy maradjunk otthon. A kérdésre, hogy miért nem utasít a kormány mindenkit, hogy maradjanak otthon, az volt a válasz, hogy “Mert mi britek vagyuk. Mi követjük a szabályokat és hallgatunk a tanácsokra. Bízom abban, hogy mindenki felelősségteljes döntések hoz“. Aminek hallatára még a tejes teám is félrecsúszott a torkomban és kínomban hangosan felnevettem. Az elmúlt négy év tapasztalata alapján magabiztosan állítom, hogy ha azt mondod 100 britnek, hogy menjenek jobbra, legalább 75-en biztosan balra indulnak el. De sebaj, bekapcsoltam a vízforralót, hátradőltem és izgatottan vártam a fejleményeket a kis kuckómban.

Persze a helyiek még múlt szombaton is piknikeket tartottak a parkban, az utcákon becsiccsentett rövidszoknyás lányok támogatták egymást, London belvárosában pedig zsúfolásig voltak a pubok, ahol a kivetítőkön ősrégi focimeccseket izgulhatott végig a tömeg. Így néz ki, amikor a britek hallgatnak a tanácsokra.

A hétvége elteltével már a miniszterelnök is ideges volt. Hétfő este 8:30-kor egy meglehetősen feszült közleményben hirdetett vesztegzárat. Most három hétig biztosan nem mész sehova, csak ha kaja vagy gyógyszer kell. Futni kimehetsz napi egyszer. Amit tegnap meg is tettünk – a Victoria parkban soha ennyi ember nem tetette még, hogy fut. Az idősebb generáció továbbra is a padokon spanolt, amire már a lovas rendőrök is kiadtak és utasították őket, hogy haladjanak tovább.

A tegnapi hírek

Elfogyott a WC papír

Még a vesztegzárat megelőző lazább, “maradj otthon, ha teheted” héten, azaz múlt héten mi is elmentünk egy nagyobb bevásárlásra. A pánikvásárolástól nagyon messze voltunk, inkább csak próbáltunk felkészülni a következő napokra. Napokra, nem pedig hónapokra – amit a mellékelt képek alapján többen is megtettek. Kongó polcsorok, idegesen fel-alá járkáló emberek és még idegesebb alkalmazottak fogadtak minket a londoni belváros egyik legnagyobb szupermarketében. Se hús, se WC papír. A húst még megértem, de minek ennyi WC papír? Volt olyan, akinek 5 9-es csomag WC papír volt a kosarában, de olyan is, aki 30 liter tejet vitt haza aznap.

Tegnap, a BoJo bejelentését követő első vesztegzár reggelen végül megint elindultam szerencsét próbálni. Korán keltem és egy gyors confcall után fel is kerekedtem a legközelebbi Waitrose-ba. London szellemvárossá vált. És talán annak következtében, hogy mindenki betárazott már hetekkel ezelőtt, nekem tegnap reggel csirke és WC papír is jutott. Soha nem gondoltam, hogy ez a két dolog egyszer ennyire elégedetté fog tenni. De azt sem, hogy egyszer egy mondatban említem a kettőt.

Ez a három hét egyelőre örökkéválóságnak tűnik, de én mindig azt vallom, hogy jobb félni, mint megijedni. Bár jelen esetetben mindenki fél, aztán mindenki meg is ijed. Fura, hogy a 21. században, amikor úgy ruccanunk ki az űrbe, mintha WC papírért mennénk a boltba, amikor pár óra alatt egy másik kontinensen vagyunk, amikor férfiakat tudunk nővé operálni, egy vírus még mindig padlóra küldi az emberiséget. Tátott szájjal állunk és csodálkozunk, miközben azt hisszük, három hétig otthon maradni azért, hogy ne halljon meg többezer ember, a világ végét jelenti.

Én innen üzenem, hogy mindenki szedje össze magát és hallgasson a tanácsokra. Soha senki nem fog még egyszer az életben megkérni arra, hogy mentsd meg a világot azzal, hogy otthon maradsz. Hajrá!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s